Four detached, contemporary dwellings were designed on this South-facing site overlooking the Tyne Valley in Heddon-on-the-Wall, Northumberland.

The steeply sloping site was constrained by development height restrictions. Therefore, modern, split-level, flat-roofed structures were developed, which maximised the long views over the valley whilst taking advantage of the site levels.

Open plan living, dining and kitchen facilities occupied the southerly aspect, where extensive glazing was incorporated in to the design. Overhanging eaves, solar shading and solar glazing were all used to reduce the potential of solar gain. Thermal mass was provided within each unit to provide passive heat storage. Traditional dry-stone walling was used alongside render, cedar boarding and zinc panelling to provide a contemporary design response that responded equally well to the local rural context.

The interior design of each dwelling was considered in detail and bespoke joinery and kitchens were developed to give each property a unique character. Detailed landscape design proposals were also developed to enhance the hill-side setting. Environmental technologies were incorporated in to the design to create a sustainable development solution.