Posted by & filed under Listed Buildings, News, One-Off Houses, Planning, Regeneration, Residential.

 

Architecture519 were approached by a private residential client to extend and rationalise the internal space within their Grade II listed Farm house in East Keswick. The project albeit small scale works was of interest as the existing farmhouse was built originally in the Georgian ear, and then extended in the Victorian era, therein lay the design challenge to create something to not only reorganise the internal environment to suite the family’s needs but to proposed a bespoke design solution that would enhance and unify the two historic elements if the existing building. The existing also had several disparate out buildings of non-determined age/period, in varying states of dilapidation.

The proposed scheme of internal reconfigurations, was to create a new family centre for the dwelling in opening out the kitchen, and creating a snug area, which sought to free up the majority of the ground floor in the Georgian part of the house and linking this thorough both visually and physically to the extensive rear garden via the proposed dining room extension.

The out buildings were also refurbished to create utility space, and ground floor ablutions, and stores, and designed to reflect eh original character of the existing outbuildings.

The project completed in January 2018, following extensive liaising with Leeds Planning and Conservation due to the complex nature of the Listing.

Posted by & filed under Concept, Conversions, Education, News, Our People, Planning, Regeneration, Transport.

 

Due to the expansion of their local Nursery offer our existing client appointed us for a Change of use planning application of former restaurant on a prominent site in west Leeds to create a 65 place day nursery.
The existing building currently occupied as a restaurant required internal reconfiguration and rationalisation to facilitate the new use and to align to the operational and functional requirements of the new nursery for the Ofsted ‘Outstanding’ Calverley Village Nursery’s new facility.

The scheme also involved a reorientation of the existing building to address the frontage car park for secure access and legibility of the proposed nursery. Therefore we proposed a unique intervention in the form of a new entrance/reception area, which offers a subservient counter point to the traditional York stone building; vertical timber rain screen, render, and flat roof with integral roof lights.

Works are due to commence in April 2018, following the recent planning approval, which involved much collaboration with LCC Planning and Transport Development Services to reach an approved scheme on the existing site.

 

Posted by & filed under News.

Architecture 519 presented the design of a unique motorway service area for Leeds Skelton Lake Services to Leeds City Council in Summer 2016. The strong concept involved a series of undulating living roof ribbons rising from the land, to integrate the building with the surrounding landscape and included a glazed central atrium and viewing area overlooking Skelton Lake. The design was driven forward to ensure the dynamic building form was retained, with the inclusion of an exposed glu-lam structure and natural building materials reinforcing the established design principles. The original ambitious concept remains inherent in the developed scheme recently submitted for reserved matters approval.

Posted by & filed under Concept, Education, Masterplanning, News, Our People.

Competition Success!

Before Christmas, Architecture519 took part in an international design competition – Redevel(o)p. The brief was working alongside Dichterbij Velp,  a Dutch healthcare organisation that provides care for patients with complex care needs, to create an innovative concept to improve the lives of the residents and their networks.

After much deliberation and work a scheme was submitted, proposing the improvement and expansion of the residential and care facilities as well as offering new leisure opportunities to bring the wider community together.

We are pleased to announce that our scheme, Undivided Society – Care 2.0, won an Honourable Mention, coming in 4th place behind some stiff competition. We look forward to seeing how the real life site develops over the coming years and how the lives of those who rely on their care improve.

Posted by & filed under News, Our People.

Architecture 519 will be attending MIPIM 2018

This year will be the 9th year of attendance at the international property event.

Nick Baker and Lee Holmes will be in Cannes from 12-16th March and we look forward to catching up with contacts old and new.

Do drop us a line to arrange a meeting or to let us know you are attending.

Here’s to a great week.

 

Posted by & filed under News.

Now that 2018 is in full swing we have made a resolution to take some time to share interesting and inspirational things our team have discovered. They are shared regularly in the studio and it seems a shame to keep them to ourselves! Not restricted to Architecture our discoveries cover everything from interesting people, inspirational businesses and initiatives to fascinating story’s and simple things to spark a thought during the day.

First off is Roman Mars. He is host and creator of 99% Invisible, a podcast and blog which is about all the thought that goes into things we don’t think about- unnoticed Architecture and Design that shape our world.

Roman Mars was named as one of the 100 Most Creative People in 2013 and was a TED main stage speaker in 2015. He produced the most successful crowdfunding campaigns for a podcast in history when setting up 99% Invisible.

Visit 99percentinvisable.org for more. Try starting with Episode 246– a great 30 mins about Frank Lloyd Wright

 

Posted by & filed under News, Planning.

Planning permission has been granted by Leeds City Council for a two-storey extension to a stone-built property in Alwoodley, Leeds. The existing house forms part of a courtyard of stone and slate former farm buildings that sit within the green belt. It also benefits from a large rear garden with views across the countryside beyond. The current dispositions of rooms does not allow for a strong connection with the garden with the kitchen, staircase and bathrooms positioned against the rear wall. The extension will provide high quality living, dining and bedroom accommodation enhanced by large glazed sliding doors and windows which will provide that connection with the garden and spectacular views of the countryside.

Posted by & filed under BIM, News.

Architecture 519 continue to develop how we present our designs, in order to engage the client throughout the design process, allowing them better understand the complexities of a design. This has been prevalent in our successful incorporation of Virtual Reality (VR) within the design process. We have recently been having fun experimenting with Augmented Reality (AR) which can project a digital design into reality using a smart phone / tablet and a 2D drawing. We will be further developing our AR skills, so watch this space for further updates.

 

Posted by & filed under One-Off Houses.

Another one of our bespoke homes is progressing well on site. With the roof underdrawn, partitions constructed and first fix m+e in place, the Grade II listed, former mill is really starting to take shape.

Architecture 519 have worked closely with the client and local authority, from inception of the project, to realise the clients vision and enhance the listed assets.

The project is due for practical completion in February.

Posted by & filed under News.

Working with Interserve Construction Ltd, Integra Buildings, and Portakabin for LCC a phased construction programme which stated out from a draft feasibility study in mid 2016 lead to a year long project to deliver a KS2 facility, an Early Years Village [EYV], and internal remodelling and refurbishment works to take the existing school capacity to over 700 pupils, on a restricted and landlocked site in Harehills.

Through intensive brief development with the Schools Senior Leadership team and LCC Project Managers the brief morphed from a new single storey EYV, to include provision for a two storey KS2 facility, with 6 no. classrooms, small hall, and support accommodation. Due to the complexities of working on a live school site during the build, the constraints of the tree lined site and the critical construction programme an off site solution was proposed.

A simple gird shift allowed for a more appropriate siting to the KS2 facility within the existing site, and allowed a legible building form to be reflected in the external materials. The Small Hall and ancillary block, which backed onto the adjacent wooded boundary to the residential neighbours, took on a robust aesthetic, whilst the ‘frontage’ was softened with a mix of masonry, and external cladding in muted tones to reflect the ethos of a forest school, yet provide a facility that would broker the link to secondary education for the Year 5 and 6 pupils who will use it.

Concurrently the EYV building was refurbished to offer seemingly random external cladding panels in a controlled and reserved palette of materials. Greys and greens giving a nod to the forest school whilst presenting the vibrant new facility to the main route along Hovingham Avenue.

Grass seeding and final external landscaping works will see the buildings settle in as an integral part to the School.